Profilowanie aparatu z pomocą ColorChecker'a nie obejdzie się bez prawidłowego balansu bieli. Wiadomo, że automatyka często sobie nie radzi z poprawnym balansem. Sam balans bieli daje jednak tylko częściową kontrolę nad kolorem. Tak na prawdę procesor obrazu w aparacie jest odpowiedzialny za otrzymaną kolorystykę. Jednak wiadomo, że jego interpretacja koloru rzadko bywa obiektywna. Robiąc zdjęcia w RAW omijamy proces automatycznej korekcji koloru przez procesor. Aby uzyskać kolory zgodne z naturą trzeba posłużyć się ColorChecker'em. Należy sfotografować go w zastanych na planie zdjęciowym warunkach oświetleniowych. Zarejestrowane przez matrycę aparatu kolory próbnika są podstawą do stworzenia profilu korygującego barwy. Oprogramowanie będące integralną częścią systemu, automatycznie tworzy profil. Następnie w wywoływarce RAW (Photoshop - camera RAW, Lightroom, Aperture) należy zaaplikować profil wywoływanym kadrom. Nie wolno jednak zapomnieć o ustawieniu odpowiedniego balansu bieli (temperatury barwowej i odcienia), co jest warunkiem koniecznym do uzyskania prawidłowych rezultatów. Oczywiście balans bieli możemy określić poprzez sfotografowanie białej karty lub na podstawie najjaśniejszego pola szarego ColorCheckera.
zwiń | pobierz